diver
buvar, buvarkodas, buvartura, Maldiv-szigetek, melydel szafari, honor legacy

Maldív-szigetek – Mélydél szafari búvároknak


Időpont

2019. 02. 1-10.

Ajánlott szint

Haladó


Ár: 2 500 $


Jelentkezés feltétele

A SZABAD HELYEK SZÁMA 2! Jelentkezni a túra teljes díjának befizetésével lehet. A hajó 18 fős, amelyből 16 hely már elkelt. Kérünk, hogy minél előbb jelezd, ha szeretnél velünk tartani ezen a túrán! Nehogy lemaradj!


Az ár tartalmazza

 • Teljes ellátást napi 3 étkezéssel
 • Ivóvíz, nescafe, tea és fogyasztást
 • Látogatást a helyi szigeteken, ha a menetrend ezt lehetővé teszi
 • Reptéri transzfert a hajóhoz és a túra végén a helyi reptérre
 • Klimatizált, kétágyas kabinokat
 • Audió és Videó berendezések használatát
 • Mini hűtőszekrényt a kabinokban
 • A teljes napokon 2-3, összesen 17 merülést (időjárás befolyásolhatja)
 • 12 l-es palackot és ólmokat
 • Kettő merülés vezetőt
 • 12% turista adót

Az ár nem tartalmazza

 • Nemzetközi repülőjegyet, mely kb. 235 000Ft
 • Belföldi repülőjegy oda-vissza árát, mely kb. 2 x 220 USD
 • Zöld adót (Green Tax), mely 56 USD/fő/túra
 • Alkoholos és üdítő italokat
 • Személyzeti borravalót, mely 10 USD/fő/nap, azaz 70 USD/fő/hét
 • WiFi árát, mely 25 USD + 12% tax/hét/fő
 • Felszerelés bérlés díját
 • A repülő járat miatt esetleg szükséges szoba árát hotelben
 • A helyszínen fizetett fogyasztás 12% GST adóját
 • Bármit, ami az ár tartalmazza felsorolásban nem szerepel
 • Jelentős üzemanyagár változásnál annak felárát

Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánban, India délnyugati csücskénél, Sri Lankától alig 400 km-re keletre, szinte közvetlenül az egyenlítőn helyezkedik el. A szigetország 26 atollból és 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 pedig a turisták részére fenntartott hely. A szigetcsoport az elrendeződése szerint észak-déli tájolású, és kb. 800 km hosszan húzódik, kisebb részben az egyenlítő déli, nagyobb részben az északi részén. A szigetek legtöbbje még a 2,5 méter tengerszint feletti magasságot is alig éri el, és egyikük sem nagyobb 13 km²-nél.

 

Mélydéli búvártúra útvonala

A mélydéli túra célpontja a három legdélebbi Maldív atoll és sziget, mely maldiv-sziget, buvartura, szafariegyben a legfrekventáltabb merülőhelyeket is jelenti Maldívon. A helyszínt belföldi repülőjárattal közelítjük meg Maleból. A túra a Gaafu atollban kezdődik, kb. 40 km-re északra az egyenlítőtől. A következő állomás a Fuvahmullah sziget, mely már a déli féltekén található, kb. 30 kilométerrel az Egyenlítő alatt. A harmadik helyszín egyben a Maldív szigetek legdélebbi atollja az Addu atoll lesz. Ezt követően visszafelé halad a hajó a már említett szigeteket érintve ismét, egészen a Gaafu atoollba. Innen a túra végén szintén belföldi repülőjárattal utazunk vissza Maleba.

Búvárkodás

A Maldív-szigetek hangulatát elsősorban sima felszínű, hihetetlenül kék színű tengere adja, mely párosul a fehér homokos fövenyekkel és az élénkzöld növényzet látványával. Másodsorban pedig a különösen gazdag, egyedi vízi élővilág. Megszokott dolog a ráják, teknősök és a fél méteres kölyök cápák látványa, a színes halrajokról nem is beszélve.

Látnivalók tekintetében a Maldív-szigetek a világ legszebb első három helye között van, de többek szerint egyértelműen az első hely az övé. Egész évben állandóan bővelkedik különleges látnivalóban, és ezek a látnivalók többnyire nem a szerencsén múlnak az élőlények mennyisége és a természeti adottságok miatt. Itt nem kell úgy fogalmaznunk, hogy nagy valószínűséggel láthatunk cápákat, mantákat, teknősöket, mivel a nagyjából négyszáz féle cápafaj közül szinte mindegyik előfordul a szigetek között, míg a manták és sasráják rajokba verődve láthatóak.

A mostani búvártúra különlegessége az Addu a legdélebbi atoll melletti Fuvahmulah sziget, egy teljesen izolált zátony laguna nélkül. Itt élnek a tigriscápák, akiket a helyiek  generációk óta etetnek. Elmondásuk szerint emiatt is tartózkodnak ott. Annyira ismertek, hogy az öt tigriscápának katalógusa és neve is van.  A legnagyobb 4 méteres.

Fuvahmulah azért is egyedi, mert önmaga egy nagy tisztítóállomás. Gyakori vendég a Tresher Shark vagy Hammerhead, de Mola Mola és óceáni manta is lehetséges. Az utóbbi mérete sokkal nagyobb, mint azok, amelyeket az eddigi búvártúrák alkalmával láthattunk.

 

Búvár program

Érkezés napján, amennyiben kora délutánig sikerül megérkezni, a búvárhajó elindul a csoporttal a kikötőből, és még aznap délután megtörténik a check dive. Másnap reggeltől a hajó nap, mint nap dél felé haladva érinti a fent felsorolt atollokat és azok  legnépszerűbb merülőhelyeit. A legtöbb napon 3, esetenként csak 2 merülés fér a programba a hosszú út megtétele miatt. Amíg a hajó a legdélebbi pontot el nem éri, addig a napi 3. merülés után is utazásra kell számítani. A hét nap során a programban 17 merülés lesz összesen. A mélydél-szafari merülési programjában 2 teljes nap szerepel a legkülönlegesebb helyen, a Fuvahmulah szigetnél, a búvártúra utolsó két napján.

A program,  felhasználva az eddigi tapasztalatokat és újabb igényeket, több lehetséges verzió figyelembevételével lett kialakítva. Elsődleges szempontunk búvárkodás a déli részen található Fuvahmulah szigetnél, hogy találkozhassunk az ott élő tigriscápákkal. Reményeink szerint a búvártúra különleges, változatos, izgalmas és pihentető is lesz egyben. Tartalmaz olyan sok merülést, amennyit csak lehet, de belefér a pihenés is.

 

Honor Legacy

A búvárhajó kiválasztásában fontos szempont volt, hogy az igényes külső mellett a kiszolgálás minősége, a kabinok mérete és állapota megfelelő legyen. A 33 m hosszú, 9 m széles és négyszintes hajón minden helyiség megfelelően lett kialakítva. A Honor Legacy luxus hajó három szintjén 9 db klímával és fürdőszobával felszerelt kétágyas kabin van, mely összesen 18 vendég fogadására alkalmas. Az alsó szinten csak kabinok vannak, a középső szinten található a nappali és étkező rész, valamint még két kabin. A legfelső szinten a napozó fedélzet található, természetesen napozóággyal kialakítva. A hajón az étkezésre vonatkozóan teljes ellátást, az italok esetében a kávé, tea és a hűtött ásványvíz fogyasztását tartalmazza. A merülések után jellemzően gyümölcsöt, esetenként süteményt szolgálnak fel. Fizetni, csak az üdítőitalért és az alkoholos italokért kell, melyek áráról a résztvevők előre megkapják az itallistát.
Természetesen Hi-Fi technika és a filmnézéshez szükséges DVD és TV készülék is rendelkezésre áll. Egységesen 12 literes alumínium palackokkal rendelkezik a hajó, de lehet igényelni 15 literes palackot is felár ellenében. A külön fizetendő tételeknél minden esetben felszámolják a 12% helyi adót. Mivel a kabinok nem egy szinten vannak és nem is teljesen egyformák, annak kiválasztását a vendég a jelentkezéskor már megteheti az alaprajz alapján!

 

Búvárhajó

Itt a Maldív-szigeteken nem a megszokott szafari hajós megoldást alkalmazzák. A búvárkodást és a hajón lakást nem vonják össze, így nekünk valójában két hajónk van, mely párhuzamosan közlekedik egymás mellett. A 12 méter hosszú búvárhajó (dhoni) hatalmas méretű búvár platformján az összes búvár és a vezetők akár egyszerre is kényelmesen készülhetnek. A palackok rögzítve vannak és a felszereléseket nem kell sem szétszedni, sem mozgatni a töltéshez. A hajó mindkét oldalán van vízbelépő kapu és létra a visszajutáshoz. A merülés végén mindent a búvárhajón hagyunk és csak a legközelebbi merülésnél szállunk vissza rá. A palacktöltés közben a két hajó jócskán eltávolodik egymástól, így ebből a zajból mi természetesen semmit nem hallunk. Nitrox töltés nincs a hajón és nem is lehet kérni.

 

Érkezés és távozás

A hajót leghamarabb 11-12 óra között lehet elfoglalni a takarítás és feltöltés miatt. 

Az utolsó napon a hajót reggel 8 órakor kell elhagyni a vendégeknek.

 

Utazás

A Turkish Air járatával Budapest-Male útvonalon történik egy útközbeni átszállással. A repülési idő 5:25 perc, majd egy 5 órás átszállási idő után 4:25 perc utazásidő következik Male-ig. A kint eltöltött idő szinte 8 teljes nap.

A belföldi repülés csak egyirányú és a Maldivien Air gépével történik.

A túra árát csak USD-ben, a repülőjegyet csak forintban lehet fizetni. Ettől eltérő fizetés esetén külön megállapodás szükséges. 

Az üzemanyag világpiaci árának jelentős emelkedése estén (100USD/hordó) a szolgáltatást nyújtó Maldív cég 6 USD/fő/nap üzemanyag felárat vethet ki bármikor az indulás előtt.

 

A túrához a Red Sea Boats Holidays Kft. Utazási Iroda biztosítja a hajót és a repülőjegyeket.

Galéria:


2 500 $


Minden jog fenntartva: Galathea © 2019

Design és fejlesztés: Make IT Online