diver

Mexikó Yucatán-félsziget


Időpont

2023. február 22. - március 6.

Ajánlott szint

AOW vizsga és 50 igazolt merülés


Ár: 2 600 $


Jelentkezés feltétele

A túrára 1200 $ befizetésével lehet jelentkezni. A létszám korlátozott, max 18 fő vehet részt.
A galathea@galathea.hu e-mail címen lehet jelentkezni.
(A jelentkezek és érdeklődök gombra kattintva nem érkezik meg az üzeneted hozzánk.)


Az ár tartalmazza

  • Transzfer a reptértől a szállásig
  • Transzfer a merülőhelyekre és egyéb programokra
  • Szállás 10 éjszakára tengerparti apartman két ágyas szobáiban
  • Reggeli, korlátlan kávé, tea fogyasztás
  • A programban felsorolt merülések, töltött palack, ólom, merülés vezetés
  • A programban felsorolt cenote és egyéb belépő díjak

Az ár nem tartalmazza

  • A főétkezést, amely kb 100-150 Usd /fő plusz költséget jelent
  • Fakultatív programokat
  • Költőpénzt
  • Repülőjegyet

Mexikó Yucatán – félsziget

Több év után ismét ellátogatunk Mexikóba a Yucatan-félszigetre.

 

Mexikó

Földrajzilag Észak-Amerika egyik legszínesebb országa a nagy kiterjedésű Mexikó, ahol a természet igazán bőkezűen osztotta kincseit. Egyszerre csalogat a búvárkodás csodás élményével, a titokzatos, évszázadokig elfeledett maja civilizáció őserdei romvárosaival és a mexikói konyha különlegességeivel.

Mi mindenbe belekóstolunk!

Merülünk a Karib-tengerben, a világ második leghosszabb korall zátonyán, ahol a páratlanul gazdag vízalatti élővilággal ismerkedünk. Kipróbáljuk a cavern merülést a cenoték kristály tiszta vízében. Merülések között pedig ellátogatunk az ezer éve letűnt maja kultúra romvárosaiba, az őserdőben rejtőző Cobá-ba, és a tengerparti Tulumba.

A méltán világhírű mexikói konyha fűszeres ételeit jéghideg Coronítával öblítjük le. Nem feledkezve meg az ország egyik nemzeti italáról a tequiláról sem. Igazi tequilához csak Mexikóban lehet jutni.

 

Cenote

Yukatán egy mészkő fennsíkon helyezkedik el, melyben az évmilliók során leszivárgott esővíz barlangokat alakított ki, utat vájva a tengerig. Eddig nem kevesebb, mint 650 kilométert sikerült felderíteni. A területen létrejött víznyelők, a cenote-k akkor alakultak ki, amikor a barlangok önmagukba omlottak.
A félsziget déli részén nemrégiben fedezték fel a világ leghosszabb egybefüggő víz alatti barlangrendszerét. Három cenote összekötésével 160 km barlangjáratot sikerült átjárhatóvá tenni.
Cenote azaz természetes kút, ahogy a helyi lakosok nevezik az édesvízzel teli üregeket melyekből öntöztek és ittak. Az egykor a mogorva, emberáldozatok bemutatását követelő esőisten – Chac – birodalmának bejárataiként tisztelt víznyelők természetes kapui a mélyben húzódó több száz kilométeres barlangrendszernek. Számuk 7-8000 körül van, a víz tisztaságról pedig annyit: amíg a szem ellát a képződményekben gazdag, tágas járatokban. Mélységük általában 15-20 m, de van, ahol még 150 méteren sem érték el búvárok az alját. A vízhőmérséklet állandó 24-25 fokos. Nagyon izgalmas a felső édesvízből 15m mélyen levő -egymástól jól láthatóan elváló- haloklin alatti tengeri sós vízbe merülni.
Más barlangokhoz képest gazdag az élővilág. Vak rákok, halak, csigák alkalmazkodtak a hely


Cavern merülés

Cavern merülés a barlang vagy barlangrendszer bejártai zónájában történik. A cenotékre is a cavern merülés jellemzői és feltételei érvényesek. A merülés kis csoportokban történik bejárati napfény látótávolságon belül. Nincs áramlás és az időjárás sem befolyásolja a merülést. Több száz méternyi járatot, cseppkővel teli termeket és több bejáratot érintenek a biztonságosan kiépített vezetőköteles utak, melyek nem távolodnak el a legközelebbi tótól 30-50m-nél jobban. A búvárokat képzett, barlangi búvár minősítéssel rendelkező oktatók vezetik, barlangi búvár felszereléssel. A búvárok a szokásos nyíltvízi felszerelést és egy lámpát használnak. Fontos, hogy a búvárok lebegőképessége jó legyen, mert a fel-le liftezés az aljzati üledék felkavarodásához, illetve a képződmények letöréséhez vezethet!
A cavern merüléses napokon kisbusszal 15-30 perces utazással jutunk a merülőhelyre. Egy nap két merülés van egy cenote két különböző részén vagy két külön cenotében. A cavern merülések a barlangok ( cenoték) bejárat közeli részében történnek. A víz kristály tiszta, a járatok tágasak, nincs áramlás, hullámzás. A több bejárat egyike mindig látótávolságon belül marad. Maximum mélység 15 m körül. A merülések ált. 40 – 45 perc hosszúak. Hideg ivóvízet, üdítőt és szendvicset kapunk két merülés között.

 

Egyéb programok

Chichén Itzá

Chichén Itzá a legnépszerűbb, a világ legjelentősebb és legismertebb maya-tolték emlékhelye. 1988 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján. Az ikonikus romvárost kb. 180 év óta látogatják az utazók. 2007 júliusa óta a világ 7 új csodájának egyikeként tartják számon. Kb. 1.600 évvel ezelőtt építették az ősi mayák az impozáns Kukulcán piramisát, melynek tájolása és arányai lenyűgöző csillagászati ismeretekről tettek tanúbizonyságot. Oldalai pontosan a 4 égtáj irányát jelzik, a tetejére összesen 365 lépcsőfok vezet fel.  Tavaszi és őszi napéjegyenlőségkor a felkelő nap sugarai pontosan átsütnek az 55 méter magas piramis tetején lévő kőcella nyílásain. Ilyenkor hajnalban a felkelő nap sugarai és az árnyékok játéka egy a piramisból előkúszó kígyó alakját elevenítik meg. A lépcsősor tetején a kígyó farok részét alul pedig a fejét faragták ki kőből. Minden napéjegyenlőségkor turisták tömegei lepik el a vidéket, hogy átélhessék a nap útjának e misztikus pillanatait. Említésre méltó jelenség a piramisról vagy a labdajáték pálya falairól visszaverődő visszhangok hatása is. Elég egyet tapsolni vagy sípolni és azt a falak messzire visszaverik majd a hangját. Ehhez a helyhez kötődik a világhírű ősi maya naptár története is, mely szerint 2012 december 21-én lett volna az időszámítás vége. A mayák a változó csapadékhelyzet miatt többször is elhagyták fővárosukat, majd újból visszatértek oda. A 10. században a visszatelepült mayák a hódító toltékokkal léptek törzsi szövetségre és Chichén Itzát tették meg közös birodalmuk új fővárosává. A toltékokhoz volt köthető a tollas kígyó istenség tisztelete, és a brutális emberáldozatok bevezetése is. A városban csak szerzetesek és magas rangú hivatalnokok éltek akkoriban, a birodalom többi lakosa a környező sík területen telepedhetett le. Többet szeretnél történetéről megtudni? Klikk ide! 

 

A legfontosabb Chichén Itzá-i látnivalók
El Castillo a nagy Piramis

Egy korábbi vendégbaleset miatt a piramisra pár éve már sajnos nem lehet felmászni.

Harcosok temploma

Ez a lépcsőzetes piramistemplom a tetején levő két cellával, harcosokat ábrázoló szobrokkal és oszlopsorokkal a harcosok gyülekezőhelye volt, erényeiknek állít örök emléket a sok kőfaragás. Különös isteneiket ábrázoló ülő szobraik egykor vallási célokat szolgáltak.

Labdajáték pálya

A pok ta pok nevű 168 méter hosszúságú labdajátékpályát 8 méter magas mészkőfalak övezték, végein 2 templom állt. A játék célja a labda egy a falakba 6,5 méteres magasságban beépített kőgyűrűn történő átjuttatása volt. A tudósok vélekedése szerint a vesztes csapat tagjait feláldozták a kegyetlen isteneiknek.

Főpapok temploma

A nagy piramis kicsinyített képére formált épületben egy több, mint 40 méter mély temetkezési helyet találtak. Úgy tartják, hogy ez volt a főpapok temetkezési helye.

 

Valladolid

Chichén Itzá-ba egész napos kirándulást tervezünk, útközben közös ebéd, tequila kóstoló és séta Valladolidban.

 

Rio Secreto barlang túra – Nagy kaland a Titkos-folyón

Playa del Carmen üdülővárosától csak néhánykilométerre, a dzsungel közepén nyíló sok ezer cseppkövet rejtő barlangban először gyalogosan, majd a langyos vizű barlangi tavakban gyalogolva, úszva csodálhatjuk meg a természet többmillió éves múzeumát. A rendhagyó túrához neoprén ruhát, mentőmellényt, sisakot, fejlámpát és természetesen képzett túravezetőt biztosítanak nekünk. Erre a linkre kattintva, egy youtube videón bepillantást nyerhetsz a barlangi túrába

 

Tulum

Tulum (maja nyelven Tulu’um, „fal, erődítmény”) egy település és egyben egy maja romváros Mexikó területén. Cancúntól 130 kilométerre délre, a Riviera Maya nevű tengerparton található, amely Quintana Roo szövetségi állam Karib-tengerpartját jelöli. Minden más maja várostól eltérőben Tulum közvetlenül a tengerparton épült. Legjelentősebb épületei az ún. kastély, az alászálló istenség temploma, a szél temploma, a freskók temploma. A belső várost a tenger felé nyitott városfal veszi körül, északnyugati és délnyugati végében őrtoronnyal. Műemlékvédelmi okokból ma már nem minden épület látogatható. Többet szeretnél történetéről megtudni? Klikk ide! 

 

Cobá

Cobá nagy jelentőségű maja régészeti lelőhely Quintana Roo államban. A klasszikus korban, 200 és 800 között az egész maja világ egyik legnagyobb városa volt, mígnem nagy riválisa, Chichén Itzá át nem vette a vezető szerepet a térségben és az irányítást Cobá felett. 1000 után a település hanyatlani kezdett, és bár 1200 és 1500 között még valamennyit visszanyert jelentőségéből, ezután teljesen elhagyták. Neve a maja nyelvből származik, jelentése valószínűleg „mohás víz”, de vannak, akik szerint „zavaros víz”, sőt régebbi maja nyelvből egyesek azt is levezetik, hogy akár „chachalacák vize”, „tasakospatkány foga” vagy „bőséges víz” is lehet. Többet szeretnél történetéről megtudni? Klikk ide!

Cobá romváros egy hatalmas terület, ahol rengeteg felfedezni való van. Teljes napot el lehetne itt tölteni sétálva, de mi rövidebb idő alatt kerékpárral fogjuk bejárni, megnézni például a helyszín fő piramisát (Nohoch Mul), amely körülbelül 2 km-re található a bejárattól. Tulum és Cobá romok megtekintése egész napos kirándulás keretében történik. Közben pihentető cenote fürdéssel és ebéddel.

 

Program

1. nap – 02.22.:   Indulás Budapestről
2. nap – 02.23.:  Érkezés Cancunba, transzfer a szállásra, séta Akumalban, úszás teknősökkel
3. nap – 02.24.:  Két cenote merülés (Casa Cenote)
4. nap – 02.25.:  Két cenote merülés (Grand Cenote)
5. nap – 02.26.: Chichén Itzá, ebéd, tequila kóstoló, séta Valladolidban
6. nap – 02.27.:  Két hajós merülés
7. nap – 02.28.:  Két cenote merülés (Tajma Ha)
8. nap – 03.01.:  Rio Secreto barlang túra
9. nap – 03.02.:  Két cenote merülés (Dos Ojos v. Chac Mool)
10. nap – 03.03.: Tulum, Cobá romok, cenote fürdés, ebéd
11. nap – 03.04.: FAKULTATÍV PROGRAM
12. nap – 03.05.: Transzfer a reptérre, indulás haza
13. nap – 03.06.: Érkezés Budapestre

 

Szállás

Tengerparti apartmanokban két fős szobákban leszünk elszállásolva. Kilátás a világítóan fehér homokos tengerpartra.
Az alábbi linken megtekintheted.

 

Túra ára

Cavern merülésekkel: 

2.600.- USD

 

Cave merülésekkel: 

2.800.- USD

 

Barlangi tanfolyammal: 

3.600.- USD

 

Kísérő:

2.200.- USD

 

Utazás

Turkish Airlines

TK 1036   22FEB BUDAPEST ISTANBUL           0930   1330
TK  189    22FEB ISTANBUL CANCUN               2120  #0810

érkezés: február 23-án reggel

TK  184    05MAR CANCUN ISTANBUL               1445  #1035
TK 1037   06MAR ISTANBUL BUDAPEST             1925   1930

Ára: kb. most 254000 Ft/fő

Az ár tartalmaz fejenként 2 db feladható csomagot.

Pontos árat a repülőjegy névvel való foglalásakor tudnak mondani. Az utazás egyénileg történik. A fenti járatra egyszerre vesszük meg a jegyeket azoknak, akik a megadott határidőig jelentkeznek.

Lehet egyénileg szervezni az utazást más légitársasággal. A reptéri transzferhez viszont igazodni kell. Az indulást a repülőjegyek megvétele után pontosítjuk.

 

 


2 600 $

A túra ára hamarosan kiírásra kerül.


Minden jog fenntartva: Galathea © 2023

Design és fejlesztés: Make IT Online