diver

Vörös-tenger búvártúra – MARSA SHAGRA


Időpont

2022. 10. 19-26.

Ajánlott szint

Open Water vizsga


Ár: 1 245


Jelentkezés feltétele

Jelentkezni a szállás típus megjelölésével és 600 Eur befizetésével lehet augusztus 15-ig.


Az ár tartalmazza

 • Transzfer Reptér -Marsa Shagra - Reptér útvonalon,
 • Repjegy Smart Wings charter járatával Budapest - Marsa Alam - Budapest útvonalon
 • Szállást a kért szállástípusban 7 éjszakára,
 • Teljes ellátást (3x svédasztalos étkezés, üdítők, víz, kávé, tea),
 • 5 nap korlátlan merülést a házi zátonyon és környékén Zodiac típusú hajókkal
 • Magyar nyelvű merülés vezetést
 • Töltött palackokat és ólmot

Az ár nem tartalmazza

 • Egyiptomi vízum 25 USD/fő
 • Távolabbi hajós merülések felára (opciós) 20-30 EUR/merülés
 • Helyszínen fizetendő borravaló 40 EUR/ fő /hét
 • Deco kamra fenntartási díj hozzájárulás 7 EUR/fő
 • Környezetvédelmi adó 5 EUR/fő
 • Búvár felszerelés bérlés 25.000,-/hét (Teljes felszerelés - ruha, mellény, reduktor, abc)

BÚVÁRTÚRA – MARSA SHAGRA

A Vörös-tenger merülőhelyeit szafari hajós búvártúráink során többnyire sikerült bebarangolni.

Az idei évben újra ellátogatunk Marsa Shagra búvárfaluba, amelyet méltán emlegetnek a búvárok paradicsomának.
Az Eco-lodge Shagra Village egyike azon három dél-egyiptomi búvárfaluknak, ami igyekszik a búvárkodás tömegturizmus jellegét inkább afelé fordítani, hogy a búvárok természetközeli környezetben lakhassanak és korlátlanul merülhessenek a közeli tengerben.
A három búvárfalut üzemeltető cég (Red Sea Diving Safari – Marsa Alam) 1989-ben alakult, elsőként kínálva búvárkodást a marsa alami régióban.
A három Eco-lodge Village-ből mi most a Shagra Village-be invitálunk.

Teljesen új és egyedülálló élményt nyújt, távol a turizmus forgatagától, ahol a természet még érintetlen. A víz alatti élővilág páratlan. Ennek a ellenére a hely nem csak búvároknak nyújt kikapcsolódást, hanem a velük tartó családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek, akikkel egyébként is jó együtt lenni.

Az utolsó gyöngyszemek egyike Marsa Shagra, ahol még mindig szinte érintetlen korallzátonyok várnak.
Az öbölben és körülötte egy csodálatos lágy és kemény korallokból álló zátony található, ami számos különleges halnak, delfineknek, rájáknak, teknősöknek, murénáknak ad otthont.
Kitűnő hely az éjszakai merülésekhez is, mert sok éjszaka aktív életet élő hal élőhelye.
Az öböl sekély kb. 8-10 méter mély, és lassan mélyül, még el nem éri a zátony külső részét 40-50 méter mélyen.

A bázistól mindössze 10 perc hajóútra található a Vörös-tenger legismertebb és legszebb korallzátonya az Elphinstone reef, amit akár naponta háromszor is meg lehet merülni. A reef bővelkedik nagy halakban, függőleges korallfala – mely a végtelenbe nyúlik – egyedülálló élményt nyújt.
A víz alatt a látótávolság eléri akár a 20-45 métert, gyakran látni olyan nagytestű állatokat, mint manta- és sasrája, zöldteknős, delfinek, tonhalak, barrakudák, de van esély találkozóra az akár 12 méter hosszú, barátságos, planktonevő cetcápával is.

A színes, zátonylakó halak, ráják minden merülésünket végigkísérik. A roncsok kedvelői is megtalálják számításukat, mert innen több – kevésbé látogatott – hajóroncshoz is el tudunk látogatni.
A házi zátonyon kínált, korlátlan, szabad merülés lehetősége különösen kedvelt sajátossága a búvárbázisnak.

 

Szállás

– Sátor vagy Royal Sátor (Tent)
– Bungalow (Hut)
– Deluxe Chalet

 

SÁTOR

Ára: 1 245 Eur

730.- Eur/fő + 450 Eur repjegy+ 40 Eur felár az őszi szünet miatt + extra adó repjegyre 25 Eur = 1 245 euro

A sátrak a tengerparton találhatóak, 3.5 m x 3.5 m alapterületűek és két ágy található bennük. A sátrakban világítás és 220v található, ami alkalmas töltésre. A vendégeknek szükséges törülközőt hozni magukkal. A sátrakat napi rendszereséggel takarítják. A vendégek a szeparált közös fürdőt használhatják.

 

ROYAL SÁTOR 

Ára: 1 285 Eur

770 Eur/fő + 450 Eur repjegy + 40 Eur felár az őszi szünet miatt + extra adó repjegyre 25 Eur = 1 285 Eur

Közel kétszer akkora, mint a normál sátor, amiben franciaágy vagy két külön ágy található, valamint mini hűtő, ventillátor, asztal és szék, világítás és 220v, ami alkalmas töltésre. A vendégeknek törülközőt hozni szükséges. A sátrakat napi rendszereséggel
takarítják. A vendégek közös, de nagyon tiszta fürdő és WC helyiséget használnak, különkülön férfi és női részleggel.

 

BUNGALOW (HUT)

Ára: 1 285 Eur

770 Eur/fő + 450 Eur repjegy+ 40 Eur felár az őszi szünet miatt + extra adó repjegyre 25 Eur = 1 285 Eur

Ősi egyiptomi hagyományok alapján épült kőház, amiben két ágy található. Alapterülete 3.5 m x 3.5 m. A kőházak a sátrak mögött helyezkednek el, egy kis dombon, kiváló rálátással a shagrai öbölre. A bungalow-ban ventillátor, asztal és szék található, valamint világítás és 220v, ami alkalmas töltésre. A vendégeknek szükséges törülközőt hozni. A bungalow-t napi rendszereséggel takarítják. A vendégek közös, de nagyon tiszta
fürdő és WC helyiséget használnak, külön férfi és női részleggel.

 

DELUX CHALET 

Ára: 1 435 Eur

920 Eur/fő + 450 Eur repjegy + 40 Eur felár az őszi szünet miatt + extra adó repjegyre 25 Eur = 1 435 Eur

Ősi egyiptomi hagyományok alapján épült kőház dóm tetőszerkezettel. Alapterülete 24m2, amihez saját fürdőszoba és 2 terasz tartozik. A kőház teljesen bútorozott, ventillátorral, pipere asztal tükörrel. A kőházban törülköző található. A chalet-t napi rendszerességgel takarítják. Felár ellenében lehetőség van légkondicionált Deluxe chalet bérlésére, amiben mini bár, ivóvíz, tea és kávé áll a vendégek rendelkezésére.

 

Kísérő

A teljes árból 220,- Eur kedvezmény

 

Merülőhelyek

Marsa Shagra  ( house reef )

Az egykori folyó torkolat meseszép deltája utat nyitott a korallok között a nyílt tenger felé. A meder az elsivatagosodás következtében kiszáradt, hátra hagyva egy csodálatos, védett öblöt, amely ma is úgy néz ki, ahogy több millió évvel ezelőtt a természet megalkotta.

Már néhány lépés után a víz alatt elénk táruló korall és halgazdagság egyedülállóan lenyűgöző képe fogad. Balra az északi házi zátonyon rengeteg kőkorall, lankásan mélyülő aljzat, makulátlan víz tisztaság nyújt ideális terepet akár kezdők számára is.  A jobb oldalon kiúszva kisebb, de annál csodálatosabb víz alatti kanyon nyújt páratlan látványt, ahol cserepes teknősök pihengetnek napközben és a pici ivadék cápák  is menedékre találnak. Tovább úszva a nyílt víz felé pazar koralltömbök látványa fogad telis-tele korallakó halacskákkal, kékpettyes rájákkal, pikasszó és csattogó hal rajokkal. A house reef reggel a legszebb, gyakran jönnek ide delfin kolóniák megpihenni, hol palack orrú családok, hol pedig közönséges delfinek. Havonta átlagban egyszer cetcápa is látogatást tesz ide, olyankor órákig marad, mindenki körülötte úszkál. A  Közel 300 különböző halfajnak és 100 fajta korallnak otthont adó házi zátony, köztük 15 olyan halfajnak, amely csak ezen a zátonyon él. Az éjszakai merülésen a már húsz éve ismert, itt élő nagy sügér – Pepito – kíséri a búvárok útját, a lámpa fényétől elvakult kishalakra vadászva. Terülj asztalkám ez neki, ahogy öreg óriás muréna barátunknak is, ő rendkívül jó barátságot ápol a búvárokkal.

Abu Dabab 1

Mindössze 10 percre a bázistól ( csónakkal ) A dugongról (tengeri tehénről) elhíresült öböl, ahol homokos, tengeri fűvel benőtt aljzat biztosítja az állatok táplálékát. Szinte minden merülésen találkozunk tengeri tehénnel, néhány hatalmas zöldteknőssel és a gitárrájákkal. Az öböl északi és déli zátonyfala színes korallokban, zátonylakó halakban, mint skorpió- és kőhalban gazdag. Útközben idefelé gyakran keresztezik utunkat palackorrú, vagy közönséges delfinek.

Long Kanyon ( Abu Dabab Channel 3 )

Felejthetetlen élmény egy érintetlen korall alagútban úszni 30-35 percen keresztül. A nap sugarai lenyűgözően játszanak a kanyonban található korallblokkok között , ahogy kanyarog a búvár a nyolc méteres mélységben. Kiúszva az elvarázsolt víz alatti kastélyból csodás látvány tárul elénk, amit mi csak ” pool ” – nak hívunk. Évezredes koralltömbök zárnak körbe egy homokos részt, ami tényleg egy pazar medence látványát adja. A levegő készlet akár egy órára is elég a sekély mélység miatt.  

Nelson reef

A kb. 30 méter átmérőjű, nagyjából kerek zátonyocska a tenger közepén igazi fotós eldorádó. Szinte senki nem látogatja, így egészen elképesztő korall és halgazdagság várja az ide látogatót. A reef maga 20 méter mélyen ér az aljzatba, ahol zászlóshalak százai rendeződnek csoportokba. Gyakran látogat ide egy palackorrú delfin pár is megmutatják magukat és önfeledten  játszanak az ideérkező búvárokkal. A reef teteje pedig maga a csoda. Korallakó halak tízezrei bújkálnak és cikáznak a sokszínű lágykorall bokrok között. A hely különlegessége, hogy él itt egy rikító vörös színű viaszrózsa békés együttlétben egy bohóchal családdal.

Om Halhala

Lenyűgöző korallkertek és dombok várják az ide érkezőket. Olyan érzést kelt, hogy ember itt még soha nem járt ezelőtt. Úszni a kúpok között elvegyülve a több ezres halrajokban, próbálni követni a másodpercenként változó elénk táruló képet. A narancs színű korallsügérek ezres csapatokban vesznek körül, de van itt rengeteg skorpióhal és egyéb vörös tengeri halfaj. Csodálatos átjárók teszik felejthetetlenné az itteni víz alatti kirándulást. Néha itt is előfordul a cetcápa, de delfinek is gyakran látogatnak meg bennünket.

Abu Dabab Channel 5

A nemrégiben felfedezett rész az Abu Dabbab reefek utolsó, nyílt tenger felé eső zátonya. Egy kifli formájú reef, középen egy csodás látványt nyújtó átjáróval. Az egyik  kedvenc merülő hely a rengeteg makró élővilág és egy ott élő hatalmas napóleon hal miatt. A reef végét elérve koralloszlopok között megcsodálhatjuk az itt élő barrakuda családot, valamint két – rendszerint a homokban alvó -fehér uszonyú szirti cápát. Egyenlőre még teljesen érintetlen terület, és remélhetőleg sokáig az is marad.

Elphinstone reef (Shaab Shagra)

A Vörös tenger legszebb reefje 15-20 percre a bázistól, mely igazi nagyhal eldorádó. A 850 méter hosszú és több száz méter mély reef mindig kínál valami különlegességet. Nyáron pöröly cápák tanyáznak északi oldalán, ősszel óceáni fehér foltúak váltják fel őket délen. Májusban manták és kardhalak, novemberben cetcápák szakítják meg vándorútjukat itt, hogy a búvárokkal találkozhassanak. A reef oldala telis-tele van csodás színekben pompázó lágy korallokkal. A déli oldalon található az átjáró, mely – hasonlóan a dahabi Kék lyukhoz – 54 méteren átfúrja keresztben a hegyet. Reggeli merülés alkalmával, az átjárót megvilágító nap sugarai a mennyország képére emlékeztetnek. Innen ered a neve : Átjáró a Mennyországba. Az átjáró közepén az aljzaton titokzatos szarkofág fekszik, de a több száz tonnás kőtömbről senki nem tudja, hogy került ide. Ez a rész technikai búvároknak ajánlott, a többi része 50 naplózott merüléstől haladó búvárok számára is.

 

A túrához a KARTHAGO TOURS IRODA biztosítja a repülőjegyeket.

Ha még ezek után sem tudtál dönteni, nézd meg az alábbi filmet!


1 245


Minden jog fenntartva: Galathea © 2023

Design és fejlesztés: Make IT Online