Állandó súlyú, uszony nélküli szabadtüdős merülés világrekordja.

Férfiaknál William TRUBRIDGE (Új-Zéland) 102 méterrel.

Nőknél Sayuri KINOSHITA (Japán) 72 méterrel.

Az állandó súlyú, uszony nélküli merülés az egyik legnagyobb kihívást jelentő ága a szabadtüdős merüléseknek, mivel a búvár itt egyetlen lélegzettel és minden segédeszköz nélkül (nincsenek uszonyok, súlyok, sem emelőballon) úszik le és fel.

11  atm a nyomás!

Nyílt rendszerű készülékkel történt legmélyebb merülés.

Ahmed Gabr (Egyiptom) 2014. szeptember 18-án Dahab partjainál, Egyiptomban, hajtotta végre a mélymerülés jelenlegi világrekordját 332.35 méterrel. A 824 percig tartó merülésnél a lesülyedés 12 percet vett igénybe, a felemelkedés a dekompresszióval együtt majdnem 15 órán át tartott. Ez idő alatt 92 palackot használt el. A felkészülés 4 évig tartott.

Nőknél a legmélyebb merülés világrekordját Verna van Schaik (Dél-Afrika) tartja, aki a 2004. október 25-én Dél-Afrikában a Boesmansgat-barlangban 221 méter mélyet ért el.

 

Apnea „No Limit” világrekordja

Férfi világcsúcs Herbert NITSCH (Ausztria) 2012 Június 06. 253 méterrel.

Női világcsúcs Tanya STREETER (Egyesült Államok) 160 méterrel.

A freediving legkockázatosabb versenyszáma a “No limit”, vagyis a mélységi merülés kötöttségek nélkül. Miközben a legnagyobb mélységet próbálják elérni az emberi teljesítő képesség határát feszegetik. A merülés során egy szán segítségével, súllyal zuhan a mélybe a búvár, majd ballonnal emelkedik fel. Nincs korlátozás sem a szán súlyára, sem a merülés vagy emelkedés sebességére vonatkozóan.

66 m -től Sűrített levegőnek az oxigén tartalma mérgezővé válik.

Amikor az oxigén rész nyomása eléri az 1,6 atm-t, mely sűrített levegőnél 66 méterrel a felszín alatt következik be, oxigénmérgezés léphet fel.

Tünetei lehetnek a zsibbadás, a szédülés, a beszűkült látómező, görcsroham, ájulás, ami sürgős közbeavatkozás nélkül fulladáshoz vezet.

Ilyen mélységet imitálunk a „Szárazmerülésen”

A szárazmerülésen a búvárkodás körülményeit szimuláljuk keszonkamrában, vízmentes környezetben. Biztonságos körülmények között tapasztalhatod meg, hogy nálad mikor és hogyan jelentkezik a nitrogénnarkózis, hogy milyen érzés 50 méter mélyen beszélgetni a merülőtársaiddal.

Az 50 méteres „mélységben” a fej begőzöl, mindenen nevetsz, megváltozik az időérzéked. Aki már kipróbálta hatalmas élménynek tartja.

Az elméleti oktatás során kicsit átismételjük amit a nitrogén narkózisról tudhatunk, kicsit a búvárkodás veszélyeiről beszélünk, szóba kerül a búvárbaleset, és mindenképpen beszélünk a keszonkamráról is.

Szárazmerülésen nem csak búvárok vehetnek részt!

A vérünk színe zöld!

Ha véletlen megszúrjuk az ujjunk, a kiömlő vérünk színe zöld! 

Az élénkpiros 5 méteres vízmélységtől kezd kifakulni, eddigre már elnyelődnek a hosszabb hullámhosszúságú színek a vörös és a narancs. Itt még találkozhatunk a sárga, a zöld, a kék tónusaival, de 40 métertől majd minden a kékesszürkébe olvad.

Ezért viszünk mélymerülésre búvárlámpát magunkkal nappali merülésen is.

atm a nyomás!

Alapfokú búvártanfolyam végzettséggel eddig lehet merülni.

Üdvözlünk a búvárkodás szerelmeseinek táborában!

Az Alapfokú búvártanfolyamon meg tanultad a sűrített levegős búvárkodás elméleti és gyakorlati alapjait, megismerted, és használod a legmodernebb búvárfelszereléseket.

A sikeres elméleti és gyakorlati vizsga után Open Water Diver minősítést (és kártyát) szereztél, melyet a világon bárhol elfogadnak. A megszerzett nemzetközi búvárminősítés feljogosít, hogy (akár egy hasonló minősítésű) búvártárssal együtt 18 méter maximális mélységig merülj.